ΓΙΑΓΚΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ
Ψυχολόγος
Κοινωνική Λειτουργός
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ψυχοθεραπεύτρια
Αριθμός Επισκεπτών
Είδος Υπηρεσιών
-
Δυαδική (Ατομική) Ψυχοθεραπεία (Παιδιά | Έφηβοι | Ενήλικες)
Η δυαδική ψυχοθεραπεία αποτελεί το πρώτο στάδιο της θεραπείας και έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα. Στόχος των συναντήσεων είναι η εκτίμηση του προβλήματος του ενδιαφερομένου και στη συνέχεια η θεραπευτική παρέμβαση, με σκοπό την επεξεργασία και αντιμετώπιση των αναφερόμενων προβλημάτων. Η δυαδική ψυχοθεραπεία είναι ψυχοδυναμικά προσανατολισμένη, διαρκεί πενήντα λεπτά και η συχνότητά της είναι συνήθως εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη.
-
Ομαδική Ψυχοθεραπεία (Παιδιά | Έφηβοι | Ενήλικες)
Οι Κοινωνικοθεραπευτικές Ομάδες χρησιμοποιούν ομαδικές μεθόδους σε συνδυασμό με εκφραστικές και δημιουργικές δραστηριότητες (παιχνίδια, ζωγραφική, μουσικοκινητική κ.ά.). Το Ψυχόδραμα συνδυάζει την ομαδική δυναμική με την ψυχοδραματική διαδικασία (εκδραμάτιση καταστάσεων ζωής, συγκρούσεων κ.ά.), με σκοπό την εκμάθηση και ανάληψη ρόλων καθώς και την ενδυνάμωση των σχέσεων με τους άλλους.
-
Συμβουλευτική Γονέων
Η συμβουλευτική γονέων είναι η συνεργασία των γονέων με έναν ψυχοθεραπευτή με σκοπό: α) να βοηθηθούν οι γονείς στην αναγνώριση και τη διαχείριση τυχόν δυσκολιών του παιδιού τους, ώστε να βελτιωθεί η ψυχοσυναισθηματική κατάσταση και η συμπεριφορά του και β) να μιλήσουν και για δικές τους ανησυχίες και τους προβληματισμούς που τους απασχολούν ως γονεϊκό ζευγάρι με στόχο την καλύτερη λειτουργία τους τόσο στο μεταξύ τους, όσο και στο οικογενειακό πλαίσιο.
-
Θεραπεία Ομάδας
Στο πλαίσιο της θεραπευτικής ομάδας δημιουργείται κλίμα εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας, γεγονός που επιτρέπει στα μέλη της ομάδας να αναπτύσσουν ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία μεταξύ τους, μπαίνοντας συγκινησιακά ο ένας στην θέση του άλλου. Έτσι, τα μέλη της ομάδας γίνονται ενήμερα σχετικά με τις γνωστικές και συγκινησιακές τους διεργασίες και αποκτούν μεγαλύτερη αυτογνωσία, που τα βοηθά να καθορίζουν και να επιδιώκουν την εκπλήρωση προσωπικών στόχων, και, το κυριότερο, μαθαίνουν να ενεργούν με δική τους πρωτοβουλία, πάνω σε τύπους συμπεριφοράς που προωθούν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις μέσα και έξω από την ομάδα.
-
Θεραπεία Ζεύγους
Δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης, το ζευγάρι καλλιεργεί μεταξύ του ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία, μπαίνοντας ο ένας στη θέση του άλλου. Με αυτό τον τρόπο το ζευγάρι συνειδητοποιεί τις δικές του γνωστικές και συναισθηματικές διαδικασίες, ο κάθε σύντροφος αποκτά περισσότερη αυτογνωσία που τον βοηθά να καθορίσει και να συνεχίσει την εκπλήρωση της σχέσης του. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κάθε σύντροφος μαθαίνει να ενεργεί αυτόνομα και με βάση συμπεριφορές που προωθούν τις διαπροσωπικές του σχέσεις εντός και εκτός του ζευγαριού.
-
Οικογενειακή Θεραπεία
Η οικογενειακή θεραπεία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο, δεδομένου ότι η οικογένεια, σε όλες τις μορφές που παίρνει στην εποχή μας, θεωρείται η πρωταρχική κοινωνική ομάδα στην οποία ο καθένας μας εξασφαλίζει την επιβίωση και την εξέλιξή του. Ο οικογενειακός θεραπευτής βλέπει την οικογένεια ως σύστημα και οι παρεμβάσεις του αφορούν τις διαπροσωπικές σχέσεις και όχι κάποια ατομική κατάσταση. Έχει ως στόχο να καταλύσει την ανέλιξη της οικογένειας συνολικά και, προκειμένου να πετύχει αυτό, δεν λειτουργεί σαν απλός παρατηρητής, αλλά, αφού εξασφαλίσει τα όριά του, συμμετέχει ενεργά σ’ αυτή τη διαπροσωπική διεργασία.
-
Ψυχοεκπαιδευτικές Ομάδες
Οι ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες είναι ομάδες που συνδυάζουν εκπαίδευση και ψυχολογία, μάθηση και βιωματική εμπειρία. Πρόκειται για ομάδες που στόχο, δεν έχουν τη βαθύτερη αναδόμηση και θεραπεία των συμμετεχόντων – όπως σε μια θεραπευτική ομάδα- αλλά την απόκτηση γνώσεων. Η ιδιαιτερότητα των ψυχοεκπαιδευτικών ομάδων είναι ότι η μάθηση επιτυγχάνεται με συνδυασμό πληροφοριών και ασκήσεων. Στοχεύουν λοιπόν, στην έκφραση των συναισθημάτων (θετικών και αρνητικών) στη διαχείριση του άγχους, του θυμού και των φόβων, στην προαγωγή της αυτογνωσίας και στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, στην ανάπτυξη κατάλληλων δεξιοτήτων επικοινωνίας και κυρίως για τα παιδιά και τους εφήβους στην σχολική επίδοση, στον επαγγελματικό προσανατολισμό, στην προαγωγή των σχέσεων με τους γονείς και τους συνομιλήκους, στην διαμόρφωση της ταυτότητας, της σεξουαλικότητας και των αξιών.
-
Ψυχολογική Αξιολόγηση
Η Ψυχολογική Αξιολόγηση δεν είναι επικουρική της ψυχιατρικής διάγνωσης, ούτε ψυχομετρικού τύπου διαδικασία, αλλά αποτελεί μία εμπεριστατωμένη περιγραφή της προσωπικότητας (νοητικές, συναισθηματικές, κοινωνικές διαπροσωπικές λειτουργίες), αναδεικνύοντας όχι μόνο τις δυσλειτουργικές, αλλά και τις υγιείς πλευρές αυτής. Η πλήρης περιγραφή της προσωπικότητας, πέραν του ότι συμβάλλει στη διαμόρφωση μίας επαρκέστερης διαγνωστικής εντύπωσης και, κατά συνέπειαν σε ορθότερες θεραπευτικές επιλογές, είναι επιπλέον εξαιρετικά σημαντική και για την εκτίμηση της πορείας της θεραπείας ενός ατόμου, επειδή αυτή δεν καθορίζεται μόνο από την ψυχιατρική διάγνωση η οποία ετέθη αρχικά, αλλά και κυρίως, από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.
-
Επαγγελματικός Προσανατολισμός
Ο επαγγελματικός προσανατολισμός, απευθύνεται τόσο σε εφήβους που διανύουν τη φάση της αναζήτησης επαγγελματικής ταυτότητας, όσο και σε ενήλικες που θέλουν για οποιονδήποτε λόγο να διερευνήσουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους. Πρόκειται λοιπόν, για μια διαδικασία που διερευνά την προσωπικότητα, τις κλίσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα. Επίσης, βοηθά να εντοπίσει κανείς τα επαγγέλματα που του ταιριάζουν, αλλά και τις Σχολές στις οποίες μπορεί να εκπαιδευτεί σε αυτά. Ανακαλύπτει δηλαδή αν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του ταιριάζουν με τα επαγγέλματα που τον ενδιαφέρουν, καθώς και αν οι ικανότητες του, θα τον βοηθήσουν να επιτύχει σε αυτά.
Εξειδικευμένες Παρεμβάσεις
The Stoplight approach: Εστιάζοντας στη συναισθηματική νοημοσύνη, η Προσέγγιση Stoplight αυξάνει την ευαισθητοποίηση για το πώς τα συναισθήματα μπορούν να οδηγήσουν τη συμπεριφορά μας και να επηρεάσουν τους ανθρώπους (θετικά και αρνητικά). Το Stoplight παίρνει το πολύπλοκο σύστημα νευρώνων, νευροδιαβιβαστών και μυελίνωσης και δημιουργεί ένα απλό πλαίσιο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη σύνδεση μεταξύ των συναισθημάτων και της αντίστοιχης περιοχής του εγκεφάλου τους.
Gaming-Play therapy: Τα παιχνίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην θεραπεία ως μέσο εμπλοκής των θεραπευόμενων με διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο, ενώ παράλληλα τους βοηθούν να μάθουν και να εξασκήσουν νέες συμπεριφορές και στρατηγικές αντιμετώπισης. Συγκεκριμένα παιχνίδια μπορούν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από ζητήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη και PTSD, παρέχοντας ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον για να εξερευνήσουν και να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα και τις προκλήσεις. Επιπλέον, τα παιχνίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της προόδου, την παροχή ανατροφοδότησης και την προσαρμογή της θεραπείας στις ατομικές τους ανάγκες, καθιστώντας τους ένα πολύτιμο εργαλείο για ψυχολογική αξιολόγηση και παρέμβαση.
Virtual Reality: H χρήση εικονικής πραγματικότητας στην ψυχοθεραπεία μπορεί να προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ασφαλούς και ελεγχόμενου περιβάλλοντος για θεραπεία έκθεσης, της αύξησης της δέσμευσης και των κινήτρων στη θεραπεία και της αύξησης της προσβασιμότητας και της ευκολίας στη θεραπεία. Μπορεί να δημιουργήσει ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον για τους πελάτες να αντιμετωπίσουν και να αντιμετωπίσουν τους φόβους και τα άγχη τους. Για παράδειγμα, η εικονική πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσομοίωση της θεραπείας έκθεσης, όπου οι πελάτες εκτίθενται σταδιακά σε τρομακτικά ερεθίσματα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη θεραπεία φοβιών και αγχωδών διαταραχών, καθώς επιτρέπει στους πελάτες να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους σε ένα υποστηρικτικό και καθοδηγούμενο περιβάλλον χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσουν το πραγματικό ερέθισμα στην πραγματική ζωή.